Как да намерите подслушвателни устройства – любителски и професионални начини за откриване

Целта на „подслушване“ е информация, както от личен, така и от търговски, бизнес и друг характер. 

 

Епохата на цифровите технологии даде на света интернет, джаджи, алгоритми за изкуствен интелект. Появиха се,обаче редица сериозни проблеми – киберсигурност, кражба на поверителни данни, подслушване. Последният проблем е особено актуален.

Произвеждат се стотици микрокамери и микрофони. Те могат да предават информация безжично, имат оскъдна консумация на енергия. В тази връзка потребителите непрекъснато се интересуват как да намерят подслушвателни устройства у дома, в апартамент. Има редица домашни, професионални техники.

 

Как да намерите подслушвателни устройства у дома

 

Нападателите използват шпионски софтуер за няколко цели:

 

получаване на информация за местонахождението на ценности: злато, бижута, валута, кодове за достъп, ценни книжа;

търговска информация: планове за сливания, придобивания на компании, промени в персонала, планове за развитие;

лични данни, използвани за изнудване, извличане на облаги.

Задачата за защита е от значение за големи бизнесмени, политици, звезди от шоубизнеса. Гамата от шпионски устройства включва стотици артикули. Когато проучваме въпроса как да откриваме подслушвателни устройства у дома, определено трябва да се запознаем с класификацията и външния вид на най-често инсталираните джаджи за проследяване.  

 

Оборудването включва записващи модели с дистанционно управление, последващо извличане, специални стетоскопи, ендоскопи, мини видео рекордери (записващи, онлайн), устройства за четене на трафик. Често те се монтират в мебели, стени, скрити в ежедневни предмети. 

 

Методи за борба

 

За обикновен човек е почти невъзможно да открие професионални джаджи за проследяване на специални услуги. Ако вашите конкуренти шпионират с помощта на публично достъпно любителско оборудване, тогава проучете подробно, как сами да откривате подслушвателни устройства на закрито.

 

Съществуват няколко метода:

 

• визуална инспекция. Евтин и обществен начин. Не е необходимо да “обходите” целия апартамент. Проверете най-популярните места, като: контакти, ключове, адаптери, ъгли, вентилационни отвори, корнизи, первази. Проверете тръби, батерии, ключодържатели, разглобете малки електрически уреди: настолни часовници, рутери, електрически чайници.

• Мобилен телефон, преносим високоговорител

Нискокачественото подслушване създава фонов шум. Лесно се забелязва, при разговор по телефона. Шумът от подслушване може да създаде леко звукови смущения на възпроизвеждащите звук устройства.

• Специализирано оборудване

Подслушващите устройства използват безплатни честоти за предаване на данни, които не са заети от военните и други държавни служби. Това е тяхната уязвимост. Пазарът предлага специални радио детектори, които улавят сигнали и ви позволяват да определите местоположението на подслушването с висока точност. Детекторът за скрита камера е в състояние да открие дори неработещи проследяващи устройства. Аматьорскиустройства са достъпни, за разлика от цената на професионалното оборудване, което започва от 10 хиляди.

Помощ от експерти – винаги може да потърсите помощ от професионалисти в избора на подслушващите устройства – много агенции за сигурност и компании, продаващи такова оборудване, предлагат услуги за откриване на шпионски софтуер. Това е най-скъпият и ефективен метод.

Това са основните техники за откриване и подслушване. За да предотвратите проследяване, инсталирайте смущаващи устройства. Ако се появи сигнал, значи определено сте наблюдавани. Препоръчително е да оборудвате офиса в минималистичен стил, което ще намали броя на възможните места за поставянето на подслушвателни устройства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *