Кухня от масив – плюсове и минуси

Едва ли, някой се съмнява, че кухня от масив дърво не се радват на предпочитания и любов по всяко време. И все пак, ако някога дървените мебели са правени главно поради липсата на други материали, днес съществуват много алтернативи.

И така, какви са предимствата и недостатъците на кухните от масивно дърво и защо те все още са така харесвани, предпочитани, обичани, както от производителите, така и от собствениците? Вижте сега:

Какво е кухня от масив и какво се случва?

Тук, трябва да разберете, че масивът може да бъде различен, което означава, че не само външният вид, но и експлоатационният живот и цената могат да бъдат различни.

Масивна дървесина – това са дъски, добивани, чрез рязане на трупи. Предимството е, че такава дъска се предлага в едно парче, минусът е, че ширината им рядко надвишава 500 мм.
Сглобяеми (мебелна плоскост) – тази опция е наборни ламели (дървесни ленти), залепени на едно, така са по-здрави и невидими.

Най-надеждните са дървесни видове като дъб, елша, бреза, ясен, които се отличават с висока якост, надеждност, плътност и дълъг експлоатационен живот. Иглолистната дървесина е по-малко издръжлива, но и много по-евтина.

Предимства на кухня от масив

Мебели от естествено дърво винаги са изглеждали много луксозно и ефектно, независимо, в какъв стил са направени. Може да се ползват за декориране на малки и големи стаи, като придава индивидуалност на кухня от масив не само благодарение на поставените елементи, но и с помощта на аксесоари и други интериорни елементи, съчетани с тях. Последните може да са например корнизи, балюстради и др.

Мебели от естествено дърво имат редица предимства, които включват:

Солиден външен вид – кухнята от масивно дърво винаги изглежда представително и подчертава високия статус на собствениците.

Уникалност – поради естествения модел и шарки на всеки отделен вид дърво е невъзможно да се намерят две еднакви.

Естетика – не само широка гама от дърво, но и дизайнерска фантазия, заедно с гъвкавостта на материала. Всичко това ви позволява да създавате великолепни мебели с уникални елементи (инкрустация, дърворезба, патина и др.).

Издръжливост – кухня от масив ще издържи векове напред, при правилна употреба и навременна грижа. След като сте платили веднъж качествената кухня от масив, може да разчитате на факта, че тя ще запази безупречния си външен вид и функционален вид в продължение на много години.

Поддържаемост – малки стърготини, драскотини, ожулвания и други възможни повреди, без които е трудно, след период на експлоатация. Такива много лесно се отстраняват с различни средства или чрез подмяна на елементи. Освен това цветът може не само да се съживи, но и да възстанови яркостта, например чрез нанасяне на лак или боя.

Абсолютна безопасност и екологичност. Дървото е нетоксичен материал и не предизвиква алергии, точно като импрегнации със защитно покритие.

Уместност – кухня от масив, винаги ще са популярни и търсени сред хора с различен социален статус и никога няма да излязат от мода.

Всяка стилистична посока – с правилния избор на дърво може да постигнете уникални решения за декориране на всяко пространство в правилния стил.

Въплъщение на дизайнерските фантазии – дървените мебели могат да бъдат украсени с богато украсени шарки и различни дърворезби, да им придадат „стар вид“ или да ги полират до лъскав блясък.

Недостатъци на масивните кухни

Съществуват и няколко недостатъци на такива мебели:

Цената е висока, но може да бъде малко намалена, ако например ръчната резба, някои декоративни елементи се изоставят и се монтират повече празни фасади.

Необходимо е правилно да се позиционират мебелите, така че да не попадат под пряка слънчева светлина и отоплителната система да не минава наблизо.

Мебелите от масивна дървесина не обичат водата, следователно трябва да има висококачествено покритие в няколко пласта лак и ако се разлее голямо количество течност, трябва незабавно да се отстрани.

Мебелите от масивно дърво с правилна грижа и минимален набор от условия на работа. Така кухня от масив ще радват собствениците си в продължение на много години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *